Hoppa till huvudinnehållet

Pluto behöver åtgärdas: ”Så att man kan bedriva en fullvärdig verksamhet”

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se
Förskolan Pluto ska åtgärdas. Arkivbild.
Förskolan Pluto ska åtgärdas. Arkivbild. Foto: Jenni Jansson

Det har konstaterats att förskolan Pluto är i dåligt skick och att åtgärder krävs. Barn- och utbildningsnämnden har nu bett om ett rådrum på tre år innan en ny förskola står färdig. Under tiden ska Plutos lokaler vara i så gott skick att de är ändamålsenliga för verksamheten.

Det har påtalats många brister med Plutos lokaler, bland annat dålig luftkvalitet och problem med möss. Säffle-Tidningen träffade barn- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Jarlhamre (M), Putte Grötting (C) 1:e vice ordförande och skolchefen Ylva Winther för att prata om planerna för Pluto.

Barn- och utbildningsnämnden har bett om ett rådrum, en tidsperiod för att överväga de handlingsalternativ man står inför. Denna tidsaspekt är satt på tre år, och under den tiden ska Plutos lokaler vara i så gott skick att de är ändamålsenliga för verksamheten.

– Så länge som vi hyr lokalen så ska den vara i bra skick. Lokalen måste åtgärdas så att man kan bedriva en fullvärdig verksamhet. Det är inget tal om något annat, säger Putte Grötting.

– KS (kommunstyrelsen) äger fastigheten och har lovat att åtgärda den, säger Thomas Jarlhamre.

Ska åtgärda problemen

Miljö- och byggnadsnämnden kräver att barn- och utbildningsnämnden vidtar åtgärder med anledning av de brister som finns, och man har begärt en handlingsplan. Framtagandet av denna är pågående och den ska läggas fram på ett möte den 19 februari.

Skolchefen berättar att Säfflebostäder var på plats på Pluto under veckan. Detta för att gå igenom lokalerna och se vad är det är som behöver göras. Putte Grötting tillägger också att man inte kommer att lämna Pluto för en annan tillfällig lokal – det löser inte problemet.

– Vi vet att det är många oroliga föräldrar, vilket vi har full förståelse för. Barnen är det viktigaste vi har. Vi måste ta reda på vad som behöver fixas och åtgärda detta så att de kan känna sig trygga, säger han.

”Följer sjukskrivningstalen”

Anticimex var under oktober månad på plats på Pluto, och sedan dess har man inte haft problem med några möss. Sjukskrivningarna har sjunkit lite från tidigare, men siffran ligger fortfarande högt på Pluto. Ylva Winther berättar att talen slår olika beroende på vart i lokalen man har arbetat, men att det är relativt höga sjuktal i lokalen, liksom på förskolor över lag. Sjuktalen varierar över tid, men personal på förskolor är ofta utsatta för smitta och då ökar sjukskrivningarna. Vad sjuktalen på Pluto beror på har man inte exakt svar på.

– Vi måste mäta partiklarna i lokalen. Vi måste veta vad det beror på, säger Putte Grötting och skolchef Ylva Winther tillägger:

– Vi följer sjukskrivningstalen och har en skyldighet att ta reda på varför det ser ut så här.

Tanken är att man efter dessa tre år av rådrum ska kunna gå ut från Pluto och rakt in på den nya förskolan.

– Om tre år ser jag att den nya förskolan står klar. Så vi har tre år på oss att genomföra detta på ett bra sätt, avslutar Ylva Winther.

Artikeltaggar

AnticimexCenterpartietFörskolorKommunstyrelsenModeraternaPutte GröttingSjukskrivningarSkola och utbildningSäffle-TidningenSäfflebostäderThomas JarlhamreVård och omsorgYlva WintherÅtgärder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.