Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Installera en Foucaults pendel i gamla vattentornet

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Magnus Jansson (L) har skrivit en motion om en installation i gamla vattentornet. Arkivbild.
Magnus Jansson (L) har skrivit en motion om en installation i gamla vattentornet. Arkivbild. Foto: Diana Dragic

Liberalerna i Säffle skriver genom Magnus Jansson en motion om en installation av Foucaults pendel i gamla vattentornet. I motionen beskrivs Foucaults pendel som en kula, upphängd i en tunn vajer som pendlar fram och tillbaka.

Pendlingen vrider sig långsamt runt vilket visar att jordklotet roterar. Av vridningen på pendeln ska man kunna räkna ut hur fort jorden roterar. ”Stor takhöjd inomhus möjliggör en lång pendel vilket är fördelaktigt då det ger en lång pendlingstid, som ger ett mäktigt intryck”, skriver Magnus Jansson i motionen.

Han anser att en sådan skulle göra sig bra i gamla vattentornet. Därför föreslår han att kommunen ska utreda och genomföra en installation av Foucaults pendel i Säffles gamla vattentorn. ”Vi tror att en pendel kan bli en attraktion för kommunens invånare, besökare, skolklasser och fysiklärare”.

Artikeltaggar

LiberalernaMagnus JanssonMichel FoucaultMotionerPolitikSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.