Hoppa till huvudinnehållet

Holgers redo för fettisdagen: ”Vi är laddade för en körig dag”

Publicerad:
Petra Lundgren
petra.lundgren@hjotidning.se
Monika Olsson, Sietse Vandewaerde och Gunilla Larsson på Holgers med en plåt semlor.
Monika Olsson, Sietse Vandewaerde och Gunilla Larsson på Holgers med en plåt semlor. Foto: Petra Lundgren

I dag är det fettisdagen och det är en högtidsdag för alla semmelälskare. Men det är också en hektisk dag för alla konditorier. Holgers i Säffle har förberett med rejäla mängder deg och började att baka vid midnatt.

– Vi är laddade för en körig dag, men det är roligt, säger Gunilla Larsson, bagare och konditor.

Den andra januari började Holgers i Säffle att sälja semlor. Men kunder började fråga efter semlor redan i december.

– Då hade vi en saffranssemla, men inga klassiska. Dem fick de vänta på, säger Gunilla Larsson.

När ST hälsar på under fredagen är en ny deg på gång i en rejäl bunke. Det är fyra liter vetedeg som delas upp i 1600-gramsbitar med hjälp av en våg. De knådas till bollar, kavlas ut och degen läggs på en röd platta. Den läggs i sin tur in i en maskin för att rundrivas och ut kommer plattan med 30 mindre jämnstora bollar.

– Vi har preppat deg hela veckan lång. Vi får frysa in på plåt, det finns inte en chans att göra en deg och få ut 2000 bullar, säger Gunilla Larsson.

  • Först delar bagaren och konditorn Sietse Vandewaerde bullarna på plåten.
    Först delar bagaren och konditorn Sietse Vandewaerde bullarna på plåten. Foto: Petra Lundgren
  • När bullen är delad spritsas mandelmassa på.
    När bullen är delad spritsas mandelmassa på. Foto: Petra Lundgren
  • Sietse Vandewaerde spritsar på grädde.
    Sietse Vandewaerde spritsar på grädde. Foto: Petra Lundgren
  • När mandelmassan och grädden är i semlan och locket är på, är det dags för florsocker.
    När mandelmassan och grädden är i semlan och locket är på, är det dags för florsocker. Foto: Petra Lundgren

– Vi är de enda i stan som faktiskt bakar allt från scratch, det tror jag lockar, säger Monika Olsson, bagare, om vad som är speciellt med Holgers semlor.

– Det är ett gammalt vetebrödsrecept, en luftig fluffig bulle. Receptet sitter i huvudet, ändå har vi receptboken framme, det är en trygghet, säger Gunilla Larsson.

Det är den klassiska semlan som går bäst, men även päronsemla och wienersemla. På fettisdagen finns ännu fler semmelsorter.

–Fettisdagen är jätteviktig för försäljningen, så är det nog för alla konditorier. Många beställer, men vi säljer väldigt mycket över disk också. Vi kanske säljer runt 1800-2000 semlor på fettisdagen, säger Gunilla Larsson.

– I fjol hade vi kö nästan hela dagen, det var kö ut på torget, berättar Monika Olsson.

  • Det är bråda dagar med deg inför fettisdagen.
    Det är bråda dagar med deg inför fettisdagen. Foto: Petra Lundgren
  • Fyra liter deg tas ur bunken.
    Fyra liter deg tas ur bunken. Foto: Petra Lundgren
  • Degen delas i bitar som väger 1600 gram.
    Degen delas i bitar som väger 1600 gram. Foto: Petra Lundgren
  • Gunilla Larsson kavlar ut bollarna. En utkavlad deg blir till 30 lika stora bollar i en maskin.
    Gunilla Larsson kavlar ut bollarna. En utkavlad deg blir till 30 lika stora bollar i en maskin. Foto: Petra Lundgren
  • Bullarna läggs på en plåt av Monika Olsson.
    Bullarna läggs på en plåt av Monika Olsson. Foto: Petra Lundgren

Det låter som en både hektisk och tidig dag - och det är det. Gunilla Larsson berättar att de börjar att baka bullar vid midnatt och att nästa person kommer klockan två.

– Den plockar och förbereder strutar med mandelmassa och roddar upp med grädde. Så fort jag har kalla bullar börjar den att spritsa och paketera för utlämning på morgonen till företag som har beställt.

Gunilla Larsson säger att det är lite speciellt i år när alla hjärtans dag ligger efter fettisdagen.

– Vi vet inte om den ena äter upp den andra, om folk är mättade efter fettisdagen eller inte. Förhoppningsvis blir det bra så att vi får många kunder på alla hjärtans dag också.

Artikeltaggar

Alla hjärtans dagHandelKonditorierMat och dryckSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.