Hoppa till huvudinnehållet

Nisse på Medis är Säffles Superhygglo 2024: ”Jag trivs med att hjälpa folk”

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Utmärkelsen Säffles Superhygglo 2024 går till Nils Pettersson eller ”Nisse på Medis”, som många kallar honom.
Utmärkelsen Säffles Superhygglo 2024 går till Nils Pettersson eller ”Nisse på Medis”, som många kallar honom. Foto: Nathalie Forsström

De flesta Säfflebor som har besökt Medborgarhuset i något sammanhang har också stött på Nils Pettersson, som för många är mer känd som ”Nisse på Medis”. Han är alltid mån om att alla som besöker Medis ska ha det bra och lämna med en bra känsla. Men det är inte bara på jobbet han är van vid att hjälpa folk.

Dottern Isabell Pettersson var en av dem som nominerade Nils Pettersson till Säffles Superhygglo.
Dottern Isabell Pettersson var en av dem som nominerade Nils Pettersson till Säffles Superhygglo. Foto: Nathalie Forsström

I samband med Vänliga veckan utser Säffle-Tidningen Säffles Superhygglo. Vi efterlyste nomineringar och det kom in en rad förslag på Säfflebor som gör mycket gott för människor i sin omgivning. Av dem väljer vi att lyfta fram Nils Pettersson.

– Det är roligt. Jag blir alldeles tagen. Det är jättekul men jag förstår nog inte riktigt själv, det är bara något jag gör. Jag mår bra av att hjälpa andra, säger han när han överraskas med att han blivit utsedd till Säffles Superhygglo.

Nils Pettersson överraskades när han i helgen trodde att han skulle hämta dottern Isabell Pettersson på jobbet.
Nils Pettersson överraskades när han i helgen trodde att han skulle hämta dottern Isabell Pettersson på jobbet. Foto: Nathalie Forsström

Ställer alltid upp

Dottern Isabell Pettersson berättar att hennes pappa ofta släpper det han gör för att åka och hjälpa någon som behöver hjälp. ”Han ställer alltid upp för alla oavsett om det är på jobbet eller privat”, skriver hon och fortsätter: ”Han är fantastisk! Han hjälper folk i sin närhet med att handla, ta in post, sopor, ja allt”.

Det planerades en överraskning när Nils skulle få reda på att det var han som fått utmärkelsen. Dottern Isabell ringer och säger att hon har fått problem med bilen och frågar om han kan hämta henne på jobbet. Pappa Nisse tvekar inte utan kastar sig direkt i bilen för att hämta sin dotter. När han kommer fram överraskas han av dottern tillsammans med en tidningsreporter som lämnar över blommor.

– Va? Nej! Åh, vad glad jag blir!, utbrister han när han förstår vad som händer.

Han hade läst om att man kunde skicka in nomineringar men inte haft någon tanke på att han själv kunde vara aktuell.

– Jag har funderat lite själv på om jag skulle nominera någon. Det finns så många snälla människor, säger han.

Nils Pettersson utanför Medborgarhuset där han tillbringar en stor del av sin tid.
Nils Pettersson utanför Medborgarhuset där han tillbringar en stor del av sin tid. Foto: Nathalie Forsström

Trivs med att hjälpa folk

Att han upplevs som snäll och hjälpsam av sin omgivning verkar inte vara något han själv har tänkt på så mycket.

– Jag trivs med att hjälpa folk. Det ligger i släkten, säger han och berättar om hans mamma som också alltid var hjälpsam mot alla.

I närmare 40 år har Nils Pettersson jobbat på Medborgarhuset och därmed också blivit ”Nisse på Medis” med Säffleborna. Han är alltid mån om att alla som besöker Medborgarhuset ska vara nöjda med upplevelsen där, och om så inte är fallet är han mån om att fånga upp det.

– Jag vill ge ett bra välkomnande till Säffle, säger han.

Gillar att prata med folk

Nils trivs också mycket med att ha folk runt omkring sig och gillar att prata med folk, vilket också är några av anledningarna till att han alltid har trivts med sitt jobb på Medis.

– Jag känner mig privilegierad som har ett jobb som jag tycker så mycket om, säger han.

Han försöker alltid ta sig tid till att byta några ord med människor som av olika anledningar kommer till Medborgarhuset.

– Man får mycket bra respons. Folk uppskattar det där lilla extra, säger han.

Goda grannar

Familjen består av frun Lena och de vuxna barnen Isabell och Robin. Han har också tre barnbarn, Mimmi, Texas och Elsa. Isabell berättar att han alltid hjälper till om det är något, men det är inte bara familjen han hjälper. Nils granne Marcus Kindbom berättar att han fick ett fantastiskt välkomnande till Säffle när han flyttade till Nils gata.

”Inte nog med att han är en fantastisk granne så är han alltid glad, trevlig och välkomnande mot alla på gatan och alla besökare som har kommit förbi. När jag var sjuk har han erbjudit sig att handla mat, när det snöat och jag inte har hunnit med har han skottat uppfarten...”skriver Marcus om varför han vill nominera Nils till Säffles Superhygglo. ”För mig som är ny i stan är det ovärderligt att ha en sådan granne”, skriver han också.

”Tycker det är viktigt”

Men Nils Pettersson ser inget konstigt med att finnas där och hjälpa andra. Även om det kanske innebär att han inte får så mycket tid över till annat.

– Man hinner inte med att greja åt sig själv. Det är roligare att hjälpa andra, säger han.

Nils Pettersson tror att det är viktigt att vi är hjälpsamma mot varandra.

– Jag tycker det är viktigt. Jag tror det behövs idag att vi är ödmjuka mot varandra med så mycket elände som finns. Man mår bra av att hjälpa andra, man får mycket tillbaka, säger han.

Säffles Superhygglo 2024

Motivering

Mitt namn är Isabell Pettersson och jag vill nominera min pappa Nisse på Medis till Säffles Superhygglo. Varför? Jo, för att han ställer alltid upp för alla oavsett om det är på jobbet eller privat. Han skulle gå genom eld för alla. Vad skulle Medis vara utan pappa? Ingenting, han kämpar för det där stället och har gjort i många herrans år. När de behöver honom så är han där på några minuter, han släpper oftast allt han håller i om någon från jobbet ringer eller om någon behöver hämta något och så vidare. När säsongen drar igång på hösten och teatern börjar så är det alltid lika roligt att vara där för det kommer alltid stammisar och de talar alltid om vilken bra upplevelse och bra service han ger. Han är fantastisk! Han hjälper folk i sin närhet med att handla, ta in post, sopor, ja allt. Han ställer även alltid upp för oss barn, vad det än är. Det finns inget han inte gör för andra.

Finns så mycket mer jag kan säga om honom. Men detta är en början! Han om någon förtjänar detta!

Isabell Pettersson

Säffles Superhygglo 2024

Motivering

För någon som har flyttat in till Säffle är det utan tvekan en person som sticker ut som Säffles Superhygglo - Nils Pettersson. Redan när jag flyttade in till huset stod han utanför och hälsade mig välkommen. Inte nog med att han är en fantastisk granne så är han alltid glad, trevlig och välkomnande mot alla på gatan och alla besökare som har kommit förbi. När jag har varit sjuk har han erbjudit sig att handla mat, när det snöat och jag inte har hunnit med har han skottat uppfarten, när han har haft fest med sina vänner har han bjudit med mig också. För mig som är ny i stan är det helt ovärderligt att ha en sådan granne och jag har förstått att han är mycket omtyckt av alla i stan. Säffles Superhygglo är definitivt Nils Pettersson och förtjänar att hyllas för detta!

Marcus Kindbom

Artikeltaggar

BilarMedborgarhusetMänskligtNomineringarSläktSäffleSäffle-Tidningen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.